Založ si blog

Vážený pán Figeľ,

Zodpovednosť, s akou pristupujete k vytváraniu novej koalície je obdivuhodná. Za ňu vám tlieskame. To, ale nestačí.

Všetko by totiž bolo v najlepšom poriadku, keby nebolo tých hlúpych pochybností. Vydrží stredopravá vláda štyri roky? Vydrží vôbec KDH? Úprimne, veľavážený pane, štyri roky sa úspechom z víťazstva a radikálnou nenávisťou voči Smeru opájať nedá. Otázne je, čím sa potom chcete opájať. Cestou bez Smeru a smeru?

Poďme k pochybnostiam. Zásadný rozpor tvorí vaše hnutie už len tým, že vstupuje do koalície s troma stranami. Chtiac-nechtiac, Sulík, Bugár a Radičová sú predsa len liberálnejší ako vy. Nehovoriac o úplne odlišnom postavení hodnôt, na ktorých stojí napr. Sloboda a Solidarita. Tam môže nastať prvý stret záujmov, ktorý nemusíte ustáť.

Druhý sa vytvára medzi vami, SDKÚ a Mostom. Raz ste už odišli z vlády pre Vatikánsku zmluvu a výhradu vo svedomí.  Bolo to práve pre SDKÚ, ktoré sa postavilo na hlavu.

S Mostom je to ešte problematickejšie, keďže oni by aj boli za pomoc pre Grékov. Je to na porazenie, keď si človek musí uvedomiť, že hlavou múr neprerazí. Áno, sú viac za európsku cestu a porobu ako vy. Kde ste však vy? Kde je definícia KDH? Niečo tu chýba. Niečo vám chýba.

Dopočuli sme sa, že sa lámu biskupi vo váš prospech. Malá rada. Prosím, povedzte tým „papalášikom“, že vám viacej škodia ako pomáhajú. Pastiersky list spred predvolebnej nedele máme ešte v živej pamäti.

Ale … Smer vám ponúkol neoficiálne (vďaka podnikateľom z pozadia) kreslo premiéra, Vatikánsku zmluvu na podnose spolu s podporou SNS a polkou ministerských kresiel. Dosiahli by ste všetko. Je pravda, že by ste stratili určitú podporu voličov, ale priznajme si, vlk by sa nažral a ovca by ostala celá. To by nebol kompromis, ani obchod. To by bola politika. Ako bonus, by ste s trochou šťastia mohli vyjsť z tejto ošemetnej situácie aj s podporou ostatných strán. Dlho sme sa stránili toho slova, ale – ako víťaz.  Prepásli ste však šancu. Fico sa opäť stal hlavou Smeru. Dobojované.

Nie vážený pán Figeľ. S plnou vážnosťou pochybujeme, či viete, kde je miesto vášho KDH v dnešnom parlamentnom zoskupení. Našepkáme. To miesto je medzi Smerom a tými ostatnými. Jedine tam si môžete určiť cestu so smerom. Jedine tam, so Smerom, sa môžete konkretizovať a predostrieť voličovi o štyri roky jasnú víziu a skutočné a dospelé KDH. Tam so Smerom, tam by sme vám uverili. Tam bez biskupov a pastierskych listov. Tam v skutočnej špinavej politickej hre, kde za nitky hýbu podnikatelia, by ste nás presvedčili. To by ste však museli byť politik a nie pieta.

S pozdravom Matej Baránek

Strašiak Irán

19.04.2012

Teherán by mal vlastniť atómovú zbraň. Z jednoduchého dôvodu. Monopol Izraela v regióne nezaručuje rovnováhu. Nárast výroby jadrových zbraní priniesol vrchol Kórejskej vojny. Spojené štáty vyrábali vtedy 54 kusov mesačne. O tri roky to už bolo 115. A na konci desaťročia dokonca 600. Môžeme sa len domnievať, aké odbytisko tvoril v danom období Izrael. Spojenecké [...]

Upratovacia čata

14.04.2012

Robert Fico je od začiatku hnaný do úzkych. Hoci je hráč, pomyselný bič, ktorý si na seba uplietol držia v rukách iní. Oligarchovia Smeru a Haščák s nenápadnou figúrou Malatinského. Prepojenie šéfa rezortu hospodárstva na spolumajiteľa Penty Haščáka je viac než len priateľské. Adresy domov v Záhorskej Bystrici pritom nehrajú hlavné husle. Situáciu najlepšie [...]

Hazard s Gréckom

05.04.2012

Samovražda aténskeho dôchodcu nie je mučeníctvom. Paradoxne, grécka vláda nesie na jeho smrti menší podiel viny ako únia. V pozadí treba hľadať zvrátenú cenu eurovalu. A vydieranie. Minulý rok sa stratové banky operujúce v Grécku vydesili. Strach im nahnal vtedajší premiér Papandreu so svojím trúbením na ústup. Vyjadril sa, že pre krajinu by bolo lepšie, keby [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 45988x
Priemerná čítanosť článkov: 1916x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy