Založ si blog

Za Figeľovými ušami

Minister dopravy, pôšt a telekomunikácii Ján Figeľ nie je slaboch. Aspoň v tejto chvíli. Má totiž v rukách zbrane, pred ktorými musí kapitulovať aj premiérka Radičová. A to z celkom prostého dôvodu. Číslo jeden v zozname programového vyhlásenia vlády, už nie sú reformy, ale udržanie koalície.

Malá rekapitulácia káuz. Predseda KDH podľahol verejnej mienke v kauze lacno získaného bytu. Odsúdenie a tlak médií ho posunuli charite. Správne, ale ak mal svedomie nemal ho brať vôbec. Poďme ďalej. Plat, ktorý minister poberá sa vymyká ľudskému chápaniu. Pretože sedenie na dvoch stoličkách najviac kritizovali práve kresťanskí demokrati. Ale Ďurkovský a Figeľ sú výnimka potvrdzujúca pravidlo.  Budiš. Avšak najnovší počin nemožno nazvať ináč ako výsmech. Štátu, vláde, voličom. Mať tak za zaťa Jána Figeľa.

Tolerovanie vlastného švagra na lukratívnom miesto v Národnej diaľničnej spoločnosti je rodinkárstvo bijúce do očí. Hlasy, ktoré by sa mali ozývať, však nepočuť. Štefan Ungrady sa dostal na miesto vedúceho investičného oboru v NDS, a to bez výberového konania, čo je, aspoň  podľa zásad a kriku vlády, nemysliteľné. Realita je však iná. Premiérka sa vyjadrila, že vzniknutý problém riešiť nebude. Nemôže však ináč, chúďa zbedačené. Pretože ju, na pohľad naivný Figeľ, zahnal do rohu. Hrozba odchodu KDH, ktorú má minister pevne ukrytú medzi tromfami, je aj na Radičovú príliš silná káva.

Avšak základný problém premiérky je jej neschopnosť udržať vlastné rady. Pretože každý si chce urvať, čo najväčší kus z koláča, ktorý nesie zlatom obíjané meno – štátna pokladnica. Radičová je slabá premiérka. Nemá autoritu a ani dosah. Na to prvé nemá. Preto tak okato smiešne (to znamená nijako) rieši kauzy, ktoré sa koalícii nabaľujú. To druhé jej zobral Dzurinda, ktorý sa len z diaľky prizerá, ako si premiérka píli konár pod zadkom. Smutné.

Ale problém má aj druhý rozmer. A tým je samotné KDH. Konkrétne, Ján Figeľ – človek, ktorý sám, bez cudzej pomoci, privedie KDH na popravisko a modrú vládu k rozpadu. Za ušami má veľmi veľa. Ale čo je najhoršie, nevie prestať. Pretože plné koryto rozvoniava až príliš lákavo.

Strašiak Irán

19.04.2012

Teherán by mal vlastniť atómovú zbraň. Z jednoduchého dôvodu. Monopol Izraela v regióne nezaručuje rovnováhu. Nárast výroby jadrových zbraní priniesol vrchol Kórejskej vojny. Spojené štáty vyrábali vtedy 54 kusov mesačne. O tri roky to už bolo 115. A na konci desaťročia dokonca 600. Môžeme sa len domnievať, aké odbytisko tvoril v danom období Izrael. Spojenecké [...]

Upratovacia čata

14.04.2012

Robert Fico je od začiatku hnaný do úzkych. Hoci je hráč, pomyselný bič, ktorý si na seba uplietol držia v rukách iní. Oligarchovia Smeru a Haščák s nenápadnou figúrou Malatinského. Prepojenie šéfa rezortu hospodárstva na spolumajiteľa Penty Haščáka je viac než len priateľské. Adresy domov v Záhorskej Bystrici pritom nehrajú hlavné husle. Situáciu najlepšie [...]

Hazard s Gréckom

05.04.2012

Samovražda aténskeho dôchodcu nie je mučeníctvom. Paradoxne, grécka vláda nesie na jeho smrti menší podiel viny ako únia. V pozadí treba hľadať zvrátenú cenu eurovalu. A vydieranie. Minulý rok sa stratové banky operujúce v Grécku vydesili. Strach im nahnal vtedajší premiér Papandreu so svojím trúbením na ústup. Vyjadril sa, že pre krajinu by bolo lepšie, keby [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 45740x
Priemerná čítanosť článkov: 1906x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy