Založ si blog

Formulácie ľútosti z radov NATO

Nedávny bombový nálet Severoatlantickej aliancie na raketový sklad v Tripolise zostáva ležať popolom, aj potom, čo jedna zo striel zasiahla obývanú štvrť. Výsledkom je deväť mŕtvych z toho dve deti, ale žiadny záujem o udalosť.

Veliteľ operácie Charles Bouchard sa neskôr vyjadril, že NATO ľutuje straty nevinných životov civilných osôb a venuje veľkú pozornosť prevádzaniu útokov proti režimu, ktorý používa násilie proti vlastným občanom.

Ale …

Po prvé Líbyiská vláda zaviedla novinárov na miesto zásahu, aby videli ako sú vynášané telá z ruín. NATO, až po uverejnení materiálu pripustilo, že jedna zo striel mohla zasiahnuť obývanú štvrť.

Po druhé, kto nám to chce nahovoriť svoju ľútosť? Dodatok k Ženevskej konvencii z roku 1977, ktorý stanovuje základnú humanitársnoť počas vedenia vojen, hovorí o ochrane civilného obyvateľstva jasne.

Po tretie. Ľútosť je namieste, ale nestačí. Ide o útok na civilné obyvateľstvo a podobné situácie sú definované ako vojnové zločiny. Kto bude súdený? Deväť mŕtvych sa zapíše len ako štatistika.

Strašiak Irán

19.04.2012

Teherán by mal vlastniť atómovú zbraň. Z jednoduchého dôvodu. Monopol Izraela v regióne nezaručuje rovnováhu. Nárast výroby jadrových zbraní priniesol vrchol Kórejskej vojny. Spojené štáty vyrábali vtedy 54 kusov mesačne. O tri roky to už bolo 115. A na konci desaťročia dokonca 600. Môžeme sa len domnievať, aké odbytisko tvoril v danom období Izrael. Spojenecké [...]

Upratovacia čata

14.04.2012

Robert Fico je od začiatku hnaný do úzkych. Hoci je hráč, pomyselný bič, ktorý si na seba uplietol držia v rukách iní. Oligarchovia Smeru a Haščák s nenápadnou figúrou Malatinského. Prepojenie šéfa rezortu hospodárstva na spolumajiteľa Penty Haščáka je viac než len priateľské. Adresy domov v Záhorskej Bystrici pritom nehrajú hlavné husle. Situáciu najlepšie [...]

Hazard s Gréckom

05.04.2012

Samovražda aténskeho dôchodcu nie je mučeníctvom. Paradoxne, grécka vláda nesie na jeho smrti menší podiel viny ako únia. V pozadí treba hľadať zvrátenú cenu eurovalu. A vydieranie. Minulý rok sa stratové banky operujúce v Grécku vydesili. Strach im nahnal vtedajší premiér Papandreu so svojím trúbením na ústup. Vyjadril sa, že pre krajinu by bolo lepšie, keby [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 45760x
Priemerná čítanosť článkov: 1907x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy