Založ si blog

Provokatér

O poslancovi Dostálovi, ktorý sa „dostal“ do parlamentu. Ako aj o nevďačnosti, hrubej urážke a priamej reakcii čínskych predstaviteľov, ktorí si nenechajú len tak brnkať po nose. O provokácii, nemajúcej v sebe kúska súdnosti.

Ondrej Dostál prišiel na Bôrik provokovať a urážať. Jeho následné vyvedenie sú dostatočnou výpoveďou poslancovho neúctivého správania. Napriek tomu ukázal jeho postoj voči hostiteľom podstatnú vec. Konkrétne, ako ďaleko sme vzdialení od slušnosti a etiky. A akým veľkým príkladom by nám v nej mala byť práve komunistická Čína. Alebo z druhej strany. Čo všetko dokáže spraviť člen neperspektívneho hnutia pre budúcnosť.

To, že veľvyslanec Gu Ziping odmietol knihu o politickom väzňovi Kao Č´-šengovi, ktorú mu poslanec Dostál priniesol nebolo hrubé. Hrubá bola provokácia, ktorá mu bola predostretá na tácke.  Z jeho výrazu bolo zrejmé, že sa ho tento „dar“ nepríjemne dotkol. Na videu uverejnenom denníkom SME je to evidentné. Nikto normálny neprijíma pozvanie preto, aby následne urážal hostiteľa a tým znehodnocoval jeho prívetivosť. To je základ spoločenského správania.

Reakcia čínskych predstaviteľov bola adekvátna, keď prikázali slovenskej ochranke, aby Dostála vyviedla. Kto by si nechal brnkať v podobnej situácii po nose, bol by hlupák. Pritom išlo o česť. Ani tak nie veľvyslanca, ale krajiny, ktorú reprezentoval.

Pokiaľ by podobný výstup uskutočnili čínski predstavitelia bezpečnosti, mohli by sme právne polemizovať. Na fakte, že išlo o provokáciu a urážku veľvyslanca cudzej krajiny by to ale nič nemenilo. Preto nijaké Lipšicovo tvrdenie o slobode prejavu túto skutočnosť neustojí. Sloboda jednotlivca sa končí tam, kde sa začína sloboda toho druhého. Ináč. Hranice slobody človeka siahajú potiaľ, kde začínajú obmedzovať slobodu druhých.

Ondrej Dostál zneužil prívetivosť hostiteľa, urazil a následne vyprovokoval svoje  vykázanie z akcie predstaviteľov Číny, aby sa dostal … Znova do parlamentu?

 

Strašiak Irán

19.04.2012

Teherán by mal vlastniť atómovú zbraň. Z jednoduchého dôvodu. Monopol Izraela v regióne nezaručuje rovnováhu. Nárast výroby jadrových zbraní priniesol vrchol Kórejskej vojny. Spojené štáty vyrábali vtedy 54 kusov mesačne. O tri roky to už bolo 115. A na konci desaťročia dokonca 600. Môžeme sa len domnievať, aké odbytisko tvoril v danom období Izrael. Spojenecké [...]

Upratovacia čata

14.04.2012

Robert Fico je od začiatku hnaný do úzkych. Hoci je hráč, pomyselný bič, ktorý si na seba uplietol držia v rukách iní. Oligarchovia Smeru a Haščák s nenápadnou figúrou Malatinského. Prepojenie šéfa rezortu hospodárstva na spolumajiteľa Penty Haščáka je viac než len priateľské. Adresy domov v Záhorskej Bystrici pritom nehrajú hlavné husle. Situáciu najlepšie [...]

Hazard s Gréckom

05.04.2012

Samovražda aténskeho dôchodcu nie je mučeníctvom. Paradoxne, grécka vláda nesie na jeho smrti menší podiel viny ako únia. V pozadí treba hľadať zvrátenú cenu eurovalu. A vydieranie. Minulý rok sa stratové banky operujúce v Grécku vydesili. Strach im nahnal vtedajší premiér Papandreu so svojím trúbením na ústup. Vyjadril sa, že pre krajinu by bolo lepšie, keby [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 08:18

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 45860x
Priemerná čítanosť článkov: 1911x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy