Dve tváre Baracka Obamu

29. marca 2012, matejbaranek, Nezaradené

Vyjadrenia amerického prezidenta o jadrovom terorizme, ktoré odzneli na summite OSN konajúcom sa v Soule sú rozporuplné. O to väčšmi, že hlava Spojených štátov sa snaží v tieni „Little Boy“ ísť príkladom ostatným krajinám v pomyselnom odzbrojovaní.

Prezident Obama sa nechal počuť, že bezpečnosť sveta leží na pleciach Spojených štátov. Zúčastneným summitu predostrel skutočnosť, že malé množstvo rádioaktívneho materiálu by mohlo viesť k usmrteniu tisícok ľudí. Pritom vraj ide, bez preháňania o realitu, ktorej svet čelí.

Krajina, ktorá zhodila uránovú bombu „Little Boy“ na Hirošimu nám dnes káže o potrebe odzbrojovania. Tragické. Americký minister zahraničných vecí James F. Byrnes argumentoval pred zhodením bomby na mesto nasledovne. „Kongres má právo vidieť, čo sa s takmer dvoma miliardami dolárov použitých na vývoj zbrane stalo.“

Po rokoch je situácia totožná. V ekonomike totiž tkvie príčina dvoch tvárí Obamu. Spojené štáty nemajú dostatok prostriedkov na financovanie jadrového programu. Aby udržali vyrobený dlh aspoň na čas pod kontrolou, zastavujú dlhoročné projekty.

Najväčšie výdavky pritom predstavujú dva z nich. Vesmírny a jadrový. Ten prvý odstavili Spojené štáty úplne. Druhého sa vzdať nechcú pre neustáli strach z napadnutia. Preto museli pristúpiť na radikálne, hoci bolestné riešenie. Redukciu.

Napokon sa návšteva diplomatov spred dvoch rokov v Hirošime môže javiť v úplne inom svetle. Veľvyslanci Spojených štátov, Veľkej Británie a Francúzska, spolu s generálnym tajomníkom OSN vstúpili na miesto tragédie po prvýkrát od výbuchu bomby v čase, kedy hospodárska kríza dosahovala vrchol a svetová ekonomika kráčala k recesii.

Spojené štáty by si mali na podobné vyjadrenia dávať väčší pozor. Ľahko sa im totiž v budúcnosti môže stať, že ich posolstvu už nikto nebude chcieť veriť.