Ten budúci minister

2. apríla 2012, matejbaranek, Nezaradené

Čaplovič nemusí byť rovno učiteľ, aby rozumel chorému školstvu. Na vykonanie zmien v rezorte je magisterský titul nepotrebný. To čo chýba je odvaha. Niekde začať.

Napísal mi známy. Podľa neho je Čaplovičov úmysel zaviesť priemer známok do 1,5 ako kritérium pre prijatie na gymnáziá správny. „Vo veľkom sa otvára množstvo tried. Je bežné, že sa zaplnia aj štyri v ročníku. Stalo sa trendom, že gymnáziá navštevujú vyslovene slabí žiaci. Kedysi mohli len tí najlepší,“ zakončil svoju úvahu.

Na reakciu budúceho ministra školstva reagovali mnohí pobúrene. Vraj sa s jeho vládou vracia socializmus a hrozí, že z budúcej generácie vyrastú kopáči. Z tej dnešnej naopak vyjde nekonečné množstvo „filozofov“. Koľko ich bude potrebných na dokončenie diaľnic, si nie je ťažké predstaviť.

Čaplovičova myšlienka o sprísnenom priemere nie je o diskriminácií. Je o kvalite. Hoci nevytrháva systém z biedy, začína od toho najjednoduchšieho. Dáva totiž každému šancu odhaliť, kde sú jeho hranice. Žiakom aj učiteľom s nízkymi platmi. To je základ. Odmeniť každého podľa toho, čo mu patrí.