Strašiak Irán

19. apríla 2012, matejbaranek, Nezaradené

Teherán by mal vlastniť atómovú zbraň. Z jednoduchého dôvodu. Monopol Izraela v regióne nezaručuje rovnováhu.

Nárast výroby jadrových zbraní priniesol vrchol Kórejskej vojny. Spojené štáty vyrábali vtedy 54 kusov mesačne. O tri roky to už bolo 115. A na konci desaťročia dokonca 600. Môžeme sa len domnievať, aké odbytisko tvoril v danom období Izrael.

Spojenecké loďstvo, ktoré kotví v Perzskom zálive tlačí Irán do rohu. Krajina cíti, že jej suverenita je narúšaná. Napriek tomu sa vyjadrila, že zaútočí len v tom prípade, ak sa stane cieľom agresie. Ako ropná veľmoc si totiž uvedomuje drvivý dopad vojny, ktorá by ju postihla.

Meritom vecí, ktoré spája krajiny je paradoxne strach. Noam Chomsky tvrdí, že najväčšmi vystrašenými krajinami sveta sú práve USA a Izrael. Hoci nastoľovanie rovnováhy a odbúravanie strachu je známym javom zahraničnej politiky. Vďaka tomu, že Sovietsky zväz získal atómovú zbraň hneď o niekoľko rokov po Hirošime, svet nečelil ďalšej globálnej vojne. Vzniknutá rovnováha medzi superveľmocami ich v čase kríz nútila hľadať diplomatické riešenia.

No porovnávať množstvo izraelského jadrového arzenálu a v budúcnosti prípadne iránskeho je nemožné. Napriek tomu už len existencia atómovej zbrane vzbudzuje rešpekt. O ten totiž ide. Byť braný vážne. A uchrániť si svoju suverenitu.