Založ si blog

Tragédia Lecha Kaczyńského

Lech Kaczyński bol veľký človek, prezident a politik. Havária lietadla Tupolev Tu – 154 pri ruskom meste Smolensk, počas ktorej zahynul spolu s manželkou a vysokými predstaviteľmi Poľskej republiky má však hlbší a bolestnejší rozmer ako ponúka smrť.

Poľský ľud bude ešte dlho smútiť za svojím prezidentom.  Ešte dlho nebude vedieť prekonať dojatý pohľad na Jaroslawa Kaczyńského, ktorý kľačí pred truhlou svojho mŕtveho brata. Ale dlhodobá tragédia Poliakov nespočíva v smútku a slzách. Dokonca ani v strate prezidenta a ľudí, ktorých postihlo letecké nešťastie. Tragédia spočíva v samotnom pohľade na konkrétne tragédie poľského národa a neschopnosť získať dostatočný odstup.

Faktom však je, že poľský národ je národom citlivým. Obzvlášť , čo sa týka tragédií, ktoré boli páchané na ňom a v ich vlastnej krajine. Poliaci však nikdy neprekonali bolestné náhľady do minulosti. Do dnešných dní nedokážu priamo hľadieť na koncentračné tábory a genocídu z nemeckej a bolestnú Katyň z ruskej strany. Aj keď sa snažia, pretože osobností, ktoré by sa dostatočne dokázali povzniesť nad tragédie a umožnili vykročiť dopredu, Poliaci majú. Príkladom bol Poliak na Petrovom stolci. On sa stal osobnosťou, ktorá mala dostatočný odstup od tragédií, ale nikdy nestratila pre ne citlivosť. To nás naučilo Poľsko so svojimi krížmi. Avšak seba samých to už naučiť nedokázalo.

Najväčšia tragédia zosnulého prezidenta Lecha Kaczyńského teda spočíva v nahliadaní Poliakov na tragédiu. O to bolestnejší je však pohľad na katastrofu, o čo jasnejšie je poznanie, že napr. Katyň nebola nikdy uspokojivo vyšetrená. Rusi totiž odmietli vydať Poliakom dokumenty o masakre. Preto smrť prezidenta, ktorý si išiel uctiť 70 výročie viac ako 22 000 popravených dôstojníkov má takú horkú príchuť. A Putin v úlohe vyšetrovateľa neprikladá k zlepšeniu naštrbených rusko-poľských vzťahov. Obe krajiny skôr či neskôr začnú predkladať materiály, ktoré budú tragédiu viac zakrývať ako viesť  k jej objasneniu. Letecké nešťastie generála Wladislava Sikorského a jej neuspokojivé výsledky vyšetrovania kričia až príliš, aby sme sa mohli skrývať za žiaľ. Václav Havel – bývalý český prezident sa vyjadril: „Sobotňajšia smrť Lecha Kaczynského ovplyvní celé dejiny Poľska, ale aj poľsko-ruské vzťahy. Nie kvôli tomu , čo sa skutočne stalo, ale kvôli dohadom, ktoré sa začnú šíriť.“

Je potrebné si uvedomiť, že dlhodobí smútok Poľského národa, tragédiu vyriešiť nepomôže. Takisto ako aj vzájomné obviňovanie ruskej strany a naopak. Ak sa chcú Poliaci stať veľkým národom musia si uvedomiť, že potrebný náhľad na riešenie nešťastí im chýba. Preto by sa mali poučiť a nájsť protipól ku svojej „slabosti“.  Pretože citlivosť a veľké osobnosti majú. Dokazuje to aj smrť  manželov Kaczyńských a popredných predstaviteľov štátu. Ale len priamy odstup dokáže priniesť ovocie, po ktorom túžia od II. svetovej vojny.

Pripájam sa k vám, smútiaci Poľský národ a vyslovujem vám úprimnú sústrasť nad stratou vašich blízkych. Modlím sa za duše vašich zosnulých, ktoré dobrotivý Boh povolal tak nečakane k sebe a želám vám mnoho síl do náročnej budúcnosti. Pretože len ten, kto spoznal bolesť Veľkého piatku, dočká sa radosti Bielej soboty.

Strašiak Irán

19.04.2012

Teherán by mal vlastniť atómovú zbraň. Z jednoduchého dôvodu. Monopol Izraela v regióne nezaručuje rovnováhu. Nárast výroby jadrových zbraní priniesol vrchol Kórejskej vojny. Spojené štáty vyrábali vtedy 54 kusov mesačne. O tri roky to už bolo 115. A na konci desaťročia dokonca 600. Môžeme sa len domnievať, aké odbytisko tvoril v danom období Izrael. Spojenecké [...]

Upratovacia čata

14.04.2012

Robert Fico je od začiatku hnaný do úzkych. Hoci je hráč, pomyselný bič, ktorý si na seba uplietol držia v rukách iní. Oligarchovia Smeru a Haščák s nenápadnou figúrou Malatinského. Prepojenie šéfa rezortu hospodárstva na spolumajiteľa Penty Haščáka je viac než len priateľské. Adresy domov v Záhorskej Bystrici pritom nehrajú hlavné husle. Situáciu najlepšie [...]

Hazard s Gréckom

05.04.2012

Samovražda aténskeho dôchodcu nie je mučeníctvom. Paradoxne, grécka vláda nesie na jeho smrti menší podiel viny ako únia. V pozadí treba hľadať zvrátenú cenu eurovalu. A vydieranie. Minulý rok sa stratové banky operujúce v Grécku vydesili. Strach im nahnal vtedajší premiér Papandreu so svojím trúbením na ústup. Vyjadril sa, že pre krajinu by bolo lepšie, keby [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 45759x
Priemerná čítanosť článkov: 1907x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy