Založ si blog

Strašiak Irán

Teherán by mal vlastniť atómovú zbraň. Z jednoduchého dôvodu. Monopol Izraela v regióne nezaručuje rovnováhu.

Nárast výroby jadrových zbraní priniesol vrchol Kórejskej vojny. Spojené štáty vyrábali vtedy 54 kusov mesačne. O tri roky to už bolo 115. A na konci desaťročia dokonca 600. Môžeme sa len domnievať, aké odbytisko tvoril v danom období Izrael.

Spojenecké loďstvo, ktoré kotví v Perzskom zálive tlačí Irán do rohu. Krajina cíti, že jej suverenita je narúšaná. Napriek tomu sa vyjadrila, že zaútočí len v tom prípade, ak sa stane cieľom agresie. Ako ropná veľmoc si totiž uvedomuje drvivý dopad vojny, ktorá by ju postihla.

Meritom vecí, ktoré spája krajiny je paradoxne strach. Noam Chomsky tvrdí, že najväčšmi vystrašenými krajinami sveta sú práve USA a Izrael. Hoci nastoľovanie rovnováhy a odbúravanie strachu je známym javom zahraničnej politiky. Vďaka tomu, že Sovietsky zväz získal atómovú zbraň hneď o niekoľko rokov po Hirošime, svet nečelil ďalšej globálnej vojne. Vzniknutá rovnováha medzi superveľmocami ich v čase kríz nútila hľadať diplomatické riešenia.

No porovnávať množstvo izraelského jadrového arzenálu a v budúcnosti prípadne iránskeho je nemožné. Napriek tomu už len existencia atómovej zbrane vzbudzuje rešpekt. O ten totiž ide. Byť braný vážne. A uchrániť si svoju suverenitu.

 

Upratovacia čata

14.04.2012

Robert Fico je od začiatku hnaný do úzkych. Hoci je hráč, pomyselný bič, ktorý si na seba uplietol držia v rukách iní. Oligarchovia Smeru a Haščák s nenápadnou figúrou Malatinského. Prepojenie šéfa rezortu hospodárstva na spolumajiteľa Penty Haščáka je viac než len priateľské. Adresy domov v Záhorskej Bystrici pritom nehrajú hlavné husle. Situáciu najlepšie [...]

Hazard s Gréckom

05.04.2012

Samovražda aténskeho dôchodcu nie je mučeníctvom. Paradoxne, grécka vláda nesie na jeho smrti menší podiel viny ako únia. V pozadí treba hľadať zvrátenú cenu eurovalu. A vydieranie. Minulý rok sa stratové banky operujúce v Grécku vydesili. Strach im nahnal vtedajší premiér Papandreu so svojím trúbením na ústup. Vyjadril sa, že pre krajinu by bolo lepšie, keby [...]

Ten budúci minister

02.04.2012

Čaplovič nemusí byť rovno učiteľ, aby rozumel chorému školstvu. Na vykonanie zmien v rezorte je magisterský titul nepotrebný. To čo chýba je odvaha. Niekde začať. Napísal mi známy. Podľa neho je Čaplovičov úmysel zaviesť priemer známok do 1,5 ako kritérium pre prijatie na gymnáziá správny. „Vo veľkom sa otvára množstvo tried. Je bežné, že sa zaplnia aj štyri v [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 45352x
Priemerná čítanosť článkov: 1890x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy