Založ si blog

Líbya dvíha prst

Kaddáfiho zdvihnutý prst mieriaci na Európu za intervenciu do krajiny stojí minimálne za zamyslenie. Z viacerých jednoduchých dôvodov.

Po prvé. V krátkej dobe upútala na seba pozornosť už druhá ropná krajina. Po Iráne, ktorý je známy svojím negatívnym postojom, aj vďaka prezidentovi Ahmadineďzádovi, sa k odporu proti agresiám trojuholníka západu USA, Veľkej Británie a Francúzka, postavil líbyjský Tripolis. Tlak, ktorý vyvíjajú západné krajiny na ropné mocnosti, ich zákonite núti úzko spolupracovať, keďže viditeľný záujem o ložiská zo strany triumvirátu je evidentný.

Po druhé. Líbyja momentálne nemá na to, aby zaútočila na Európu. Alebo na spojencov. V tomto bode má USA a Španielsko pravdu. Krajina môže ale pohroziť. Svojou ropou. Tá by južnú časť Európy položila na lopatky. Pokiaľ by sa pridružila k odporu spolupráca Iránu (plánovaný ropovod Nabucco je vetva vedená z ropných polí tejto krajiny), takmer polovica Európy by si ani neškrtla.

Preto sa NATO bude snažiť ešte úpenlivejšie zosadiť líbyjského diktátora. Mimochodom, povstalci (jemná fasáda trojky) mu už za odstúpenie z funkcie ponúkli dôchodok vo vlastnej krajine.

Jedno je ale isté. Záujmy USA, Veľkej Británie a Francúzka, neprospievajú v žiadnom prípade Európe. Mali by sme mať na pamäti, že dve európske mocnosti netvoria celok, ale len časť. S úpne inými prioritami na prežitie ako má ostatok.

Strašiak Irán

19.04.2012

Teherán by mal vlastniť atómovú zbraň. Z jednoduchého dôvodu. Monopol Izraela v regióne nezaručuje rovnováhu. Nárast výroby jadrových zbraní priniesol vrchol Kórejskej vojny. Spojené štáty vyrábali vtedy 54 kusov mesačne. O tri roky to už bolo 115. A na konci desaťročia dokonca 600. Môžeme sa len domnievať, aké odbytisko tvoril v danom období Izrael. Spojenecké [...]

Upratovacia čata

14.04.2012

Robert Fico je od začiatku hnaný do úzkych. Hoci je hráč, pomyselný bič, ktorý si na seba uplietol držia v rukách iní. Oligarchovia Smeru a Haščák s nenápadnou figúrou Malatinského. Prepojenie šéfa rezortu hospodárstva na spolumajiteľa Penty Haščáka je viac než len priateľské. Adresy domov v Záhorskej Bystrici pritom nehrajú hlavné husle. Situáciu najlepšie [...]

Hazard s Gréckom

05.04.2012

Samovražda aténskeho dôchodcu nie je mučeníctvom. Paradoxne, grécka vláda nesie na jeho smrti menší podiel viny ako únia. V pozadí treba hľadať zvrátenú cenu eurovalu. A vydieranie. Minulý rok sa stratové banky operujúce v Grécku vydesili. Strach im nahnal vtedajší premiér Papandreu so svojím trúbením na ústup. Vyjadril sa, že pre krajinu by bolo lepšie, keby [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 10:22

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 45665x
Priemerná čítanosť článkov: 1903x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy