Založ si blog

Zemková, záchrana verejnoprávnej televízie?

Nákup predražených počítačov vo verejnoprávnej televízii definitívne ukončil predstieranie. Slovenskej televízie aj koalície. Oba póly sú pritom úzko zviazané dovedna. Modrá politika s tou verejnoprávnou sú jedna ruka.

Od začiatku vytvorenia RTVS bolo jasné, že nejde o zmeny ani tak právne, ako vnútorné. Na odstúpenie riaditeľa Nižňanského bolo potrebné viac ako len politický tlak. Spojenie rozhlasu a televízie bola príležitosť zabiť dve muchy jednou ranou. Riaditeľ Nižňanský (dosadení Smerom) stratí právo šéfovať televízii, pretože tá oficiálne zanikne. A vláda si bude môcť dosadiť svojho človeka na navyšší post, čím získa kontrolu nad verejnoprávnymi médiami.

Mediálny boj proti Nižňanskému bola pritom len dobre využitá zásterka. Zakrývajúca prakticky neobmedzenú zlatú baňu. Vytunelovanú verejnoprávnu televíziu a možnosť pokračovať. Tú využívali dvadsať rokov riaditelia (a vlády), ktorí sa na jej čele striedali. V priemere pôsobil každý riaditeľ Slovenskej televízie vo funkcii maximálne jeden rok. Nižňanský bol posledný, ktorý nedokončil svoje funkčné obdobie. A bol posledný, ktorý neprispel k zlepšeniu situácie.

Riaditeľ Nižňanský mal pochybné obchody. Ale patril medzi riaditeľov, ktorí situáciu v televízii udržali aspoň na už aj tak kritickej úrovni. V tom spočívala jeho veľkosť.

Po zlúčení padlo rozhodnutie viesť Slovenskú televíziu na Zemkovú. Na začiatku jej funkčného obdobia stáli len veľké oči spolu s veľkými slovami. To bolo všetko. Peniaze sa do televízie naliali a po malých dávkach pomaly odtekajú. Nevedno kam.

Slovenská televízia stojí momentálne pred kolapsom. Mikloš pri súčasnom stave financií do nej nenaleje už ani korunu. A terajšia vláda sa bude môcť pochváliť dvoma významnými krokmi na poli verejnoprávnosti. Po prvé. Chorá televízia stiahla na dno pomerne zdravý rozhlas. A po druhé. RTVS je omylom, ktorý sa bude budúcim vládam mimoriadne ťažko naprávať.

Strašiak Irán

19.04.2012

Teherán by mal vlastniť atómovú zbraň. Z jednoduchého dôvodu. Monopol Izraela v regióne nezaručuje rovnováhu. Nárast výroby jadrových zbraní priniesol vrchol Kórejskej vojny. Spojené štáty vyrábali vtedy 54 kusov mesačne. O tri roky to už bolo 115. A na konci desaťročia dokonca 600. Môžeme sa len domnievať, aké odbytisko tvoril v danom období Izrael. Spojenecké [...]

Upratovacia čata

14.04.2012

Robert Fico je od začiatku hnaný do úzkych. Hoci je hráč, pomyselný bič, ktorý si na seba uplietol držia v rukách iní. Oligarchovia Smeru a Haščák s nenápadnou figúrou Malatinského. Prepojenie šéfa rezortu hospodárstva na spolumajiteľa Penty Haščáka je viac než len priateľské. Adresy domov v Záhorskej Bystrici pritom nehrajú hlavné husle. Situáciu najlepšie [...]

Hazard s Gréckom

05.04.2012

Samovražda aténskeho dôchodcu nie je mučeníctvom. Paradoxne, grécka vláda nesie na jeho smrti menší podiel viny ako únia. V pozadí treba hľadať zvrátenú cenu eurovalu. A vydieranie. Minulý rok sa stratové banky operujúce v Grécku vydesili. Strach im nahnal vtedajší premiér Papandreu so svojím trúbením na ústup. Vyjadril sa, že pre krajinu by bolo lepšie, keby [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 45341x
Priemerná čítanosť článkov: 1889x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy