Založ si blog

Ten budúci minister

Čaplovič nemusí byť rovno učiteľ, aby rozumel chorému školstvu. Na vykonanie zmien v rezorte je magisterský titul nepotrebný. To čo chýba je odvaha. Niekde začať.

Napísal mi známy. Podľa neho je Čaplovičov úmysel zaviesť priemer známok do 1,5 ako kritérium pre prijatie na gymnáziá správny. „Vo veľkom sa otvára množstvo tried. Je bežné, že sa zaplnia aj štyri v ročníku. Stalo sa trendom, že gymnáziá navštevujú vyslovene slabí žiaci. Kedysi mohli len tí najlepší,“ zakončil svoju úvahu.

Na reakciu budúceho ministra školstva reagovali mnohí pobúrene. Vraj sa s jeho vládou vracia socializmus a hrozí, že z budúcej generácie vyrastú kopáči. Z tej dnešnej naopak vyjde nekonečné množstvo „filozofov“. Koľko ich bude potrebných na dokončenie diaľnic, si nie je ťažké predstaviť.

Čaplovičova myšlienka o sprísnenom priemere nie je o diskriminácií. Je o kvalite. Hoci nevytrháva systém z biedy, začína od toho najjednoduchšieho. Dáva totiž každému šancu odhaliť, kde sú jeho hranice. Žiakom aj učiteľom s nízkymi platmi. To je základ. Odmeniť každého podľa toho, čo mu patrí.

Strašiak Irán

19.04.2012

Teherán by mal vlastniť atómovú zbraň. Z jednoduchého dôvodu. Monopol Izraela v regióne nezaručuje rovnováhu. Nárast výroby jadrových zbraní priniesol vrchol Kórejskej vojny. Spojené štáty vyrábali vtedy 54 kusov mesačne. O tri roky to už bolo 115. A na konci desaťročia dokonca 600. Môžeme sa len domnievať, aké odbytisko tvoril v danom období Izrael. Spojenecké [...]

Upratovacia čata

14.04.2012

Robert Fico je od začiatku hnaný do úzkych. Hoci je hráč, pomyselný bič, ktorý si na seba uplietol držia v rukách iní. Oligarchovia Smeru a Haščák s nenápadnou figúrou Malatinského. Prepojenie šéfa rezortu hospodárstva na spolumajiteľa Penty Haščáka je viac než len priateľské. Adresy domov v Záhorskej Bystrici pritom nehrajú hlavné husle. Situáciu najlepšie [...]

Hazard s Gréckom

05.04.2012

Samovražda aténskeho dôchodcu nie je mučeníctvom. Paradoxne, grécka vláda nesie na jeho smrti menší podiel viny ako únia. V pozadí treba hľadať zvrátenú cenu eurovalu. A vydieranie. Minulý rok sa stratové banky operujúce v Grécku vydesili. Strach im nahnal vtedajší premiér Papandreu so svojím trúbením na ústup. Vyjadril sa, že pre krajinu by bolo lepšie, keby [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 45742x
Priemerná čítanosť článkov: 1906x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy