Založ si blog

Formulácie ľútosti z radov NATO

Nedávny bombový nálet Severoatlantickej aliancie na raketový sklad v Tripolise zostáva ležať popolom, aj potom, čo jedna zo striel zasiahla obývanú štvrť. Výsledkom je deväť mŕtvych z toho dve deti, ale žiadny záujem o udalosť.

Veliteľ operácie Charles Bouchard sa neskôr vyjadril, že NATO ľutuje straty nevinných životov civilných osôb a venuje veľkú pozornosť prevádzaniu útokov proti režimu, ktorý používa násilie proti vlastným občanom.

Ale …

Po prvé Líbyiská vláda zaviedla novinárov na miesto zásahu, aby videli ako sú vynášané telá z ruín. NATO, až po uverejnení materiálu pripustilo, že jedna zo striel mohla zasiahnuť obývanú štvrť.

Po druhé, kto nám to chce nahovoriť svoju ľútosť? Dodatok k Ženevskej konvencii z roku 1977, ktorý stanovuje základnú humanitársnoť počas vedenia vojen, hovorí o ochrane civilného obyvateľstva jasne.

Po tretie. Ľútosť je namieste, ale nestačí. Ide o útok na civilné obyvateľstvo a podobné situácie sú definované ako vojnové zločiny. Kto bude súdený? Deväť mŕtvych sa zapíše len ako štatistika.

Strašiak Irán

19.04.2012

Teherán by mal vlastniť atómovú zbraň. Z jednoduchého dôvodu. Monopol Izraela v regióne nezaručuje rovnováhu. Nárast výroby jadrových zbraní priniesol vrchol Kórejskej vojny. Spojené štáty vyrábali vtedy 54 kusov mesačne. O tri roky to už bolo 115. A na konci desaťročia dokonca 600. Môžeme sa len domnievať, aké odbytisko tvoril v danom období Izrael. Spojenecké [...]

Upratovacia čata

14.04.2012

Robert Fico je od začiatku hnaný do úzkych. Hoci je hráč, pomyselný bič, ktorý si na seba uplietol držia v rukách iní. Oligarchovia Smeru a Haščák s nenápadnou figúrou Malatinského. Prepojenie šéfa rezortu hospodárstva na spolumajiteľa Penty Haščáka je viac než len priateľské. Adresy domov v Záhorskej Bystrici pritom nehrajú hlavné husle. Situáciu najlepšie [...]

Hazard s Gréckom

05.04.2012

Samovražda aténskeho dôchodcu nie je mučeníctvom. Paradoxne, grécka vláda nesie na jeho smrti menší podiel viny ako únia. V pozadí treba hľadať zvrátenú cenu eurovalu. A vydieranie. Minulý rok sa stratové banky operujúce v Grécku vydesili. Strach im nahnal vtedajší premiér Papandreu so svojím trúbením na ústup. Vyjadril sa, že pre krajinu by bolo lepšie, keby [...]

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Krišjanis Kariňš

Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie

28.03.2024 14:37

Lotyšská generálna prokuratúra rozhodla o začatí trestného stíhania v súvislosti s jeho výdavkami na leteckú dopravu vrátane využívania súkromných lietadiel.

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36, aktualizované: 14:55

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 45337x
Priemerná čítanosť článkov: 1889x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy