Založ si blog

Keď sa rúbe les, lietajú triesky

Európski ministri zahraničných vecí sa včera v Luxembursku jednoznačne zhodli na tom, že režim líbyjského diktátora Muammara Kaddáfiho nesmie zostať nepotrestaný. Ináč … Dohoda padla v triumviráte Francúska, Veľkej Británie a Spojenách štátov amerických v rámci ospravedlnenia zločinov, ktoré sú v posledných mesiacoch na Líbyi páchané. Za nedávnym masakrom deviatich civilistov (medzi nimi sa nachádzali aj dvaja kojenci), ktorí prišli o život vďaka „zatúlanej“ rakete NATO, stojí vyšší záujem. Ropa a poslušnosť.

Kaddáfí dostal nálepku nevypočítateľného diktátora. Svojmu americkému chlebodarcovi sa otočil chrbtom, keď začal z ropných polí ťažiť v prospech svojej krajiny. Pre úplnosť. Spojeným štátom nejde o ropu samotnú, aj keď predpokladajú, že v Líbyi sa nachádzajú nové ropné ložiská, porovnateľné s tými v Iráne. Ide im o kontrolu nad čiernym zlatom. O podobnú nadvládu, akú preukázalo pred pár rokmi Rusko s plynom, keď zatiahlo kohútik a polovica Európy ostala s holým zadkom.

Líbyiský diktátor sa vzpriečil americkým korporáciam, ktoré chceli získať ropný tromf. Pochopil, že Líbyia môže diktovať podmienky minimálne južnej Európe, respektíve minimálne Taliansku, ktoré je na Kaddáfiho rope závislé.

Hra na väčšieho moralistu je zvrátená. Spojené štáty nám chcú o štátoch ako je Líbyia nahovoriť, že zverstvá, ktoré vykonávajú ropni diktátori sú obludné. Nezabudnime však, že to bolo USA, ktoré podporovalo Saddáma Husajna a dovolilo mu krvavo potlačiť šiítske povstanie. Či na Juhosláviu a jej bombardovanie, po ktorom sa začali najväčšie etnické čistky v Európe od II. svetovej vojny.

Morálnosť, aká je nám v týchto dňoch predkladaná je falošná a klamlivá. Hlavní vinníci minulých, ale aj budúcich zločinov nesídlia v líbyiských púštiach. Ale v Bielom dome.

Strašiak Irán

19.04.2012

Teherán by mal vlastniť atómovú zbraň. Z jednoduchého dôvodu. Monopol Izraela v regióne nezaručuje rovnováhu. Nárast výroby jadrových zbraní priniesol vrchol Kórejskej vojny. Spojené štáty vyrábali vtedy 54 kusov mesačne. O tri roky to už bolo 115. A na konci desaťročia dokonca 600. Môžeme sa len domnievať, aké odbytisko tvoril v danom období Izrael. Spojenecké [...]

Upratovacia čata

14.04.2012

Robert Fico je od začiatku hnaný do úzkych. Hoci je hráč, pomyselný bič, ktorý si na seba uplietol držia v rukách iní. Oligarchovia Smeru a Haščák s nenápadnou figúrou Malatinského. Prepojenie šéfa rezortu hospodárstva na spolumajiteľa Penty Haščáka je viac než len priateľské. Adresy domov v Záhorskej Bystrici pritom nehrajú hlavné husle. Situáciu najlepšie [...]

Hazard s Gréckom

05.04.2012

Samovražda aténskeho dôchodcu nie je mučeníctvom. Paradoxne, grécka vláda nesie na jeho smrti menší podiel viny ako únia. V pozadí treba hľadať zvrátenú cenu eurovalu. A vydieranie. Minulý rok sa stratové banky operujúce v Grécku vydesili. Strach im nahnal vtedajší premiér Papandreu so svojím trúbením na ústup. Vyjadril sa, že pre krajinu by bolo lepšie, keby [...]

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 46057x
Priemerná čítanosť článkov: 1919x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy