Založ si blog

Keď Cameron vidí ďalej ako ostatní

O krachujúcej únii a kráľovstve, ktoré vidí ďalej ako ostatní členovia Schumanovej idey. Komentár o potkanoch, ktorí opúšťajú potápajúcu sa loď ako prví.

Návrh vytvoriť úniu v medziach terajšieho európskeho spoločenstva sa javil ako spása za kolaps v Stredomorí. Koncepcia „super únie“ totiž otvárala náruč pre pomerne silné ekonomiky s budúcnosťou a tým vytláčala nakazené.

Myšlienka ozdravovania spoločenstva má ale trhlinu. Podľa nej by stará eurozóna slúžila nespoľahlivým. Tam by sa odsunuli Atény a ďalší, čo sú už „na dne“. Zdravý variant by naopak vytvorili Nemecko a Francúzsko. S novým eurom. V prípade Berlína, s novou nemeckou markou.

Merkelová a Sarkozy si spočítali dve a dve. Ak chcú získať úrok od krízou nepoznačených krajín, je výhodnejšie zachrániť málo, ako nasilu držať utópiu a stratiť veľa. Najväčšie európske ekonomiky sa správajú ako unikajúce potkany z potápanej sa lode. Ide im totiž o krk.

Váhanie Číny a Ruska, je ale postavené na obchode. Chcú zarobiť, nie prerobiť. Napokon, ich skepsa je rozumná, či sa to ostatku Európy páči alebo nie. Dať pôžičky tým krajinám, pri ktorých je záruka, že sa do niekoľkých rokov vrátia aj s úrokmi, je vlastnosť úspešného biznismena. A rozumnej banky.

Dané kritérium by spĺňalo len Nemecko. Ak sa zasadí čestným slovom, tak aj Francúzsko. Hospodársky zázrak po II. svetovej vojne ešte neprestal rezonovať ako dostatočný argument pre získanie pomocnej ruky.

„Super únia“ by chcela plávať na vlnách úrokov a bolo by len otázkou času, kedy by došlo k výmene meny. Európa by pritom nezostala pokojná. To, že ostrovy začali zbrojiť je dôsledok triezveho uvažovania. Aj keď nebezpečného. Britský premiér David Cameron to potvrdil slovami, že jeho krajina sa musí pripraviť na každú eventualitu. Vrátane nepokojov.

Ak nazrieme do histórie pred Hitlerovu vládu, zbadáme terajšiu situáciu. Nemusíme byť proroci, aby sme sa dopracovali až k výsledku. Svet speje k vojne. Alebo k socializmu, ak sa zavedú reštrikčné opatrenia voči nestabilným partnerom a nanovo sa postavia európske zmluvy. Otázka, čo je nateraz lepšie, nie je na mieste.

 

Strašiak Irán

19.04.2012

Teherán by mal vlastniť atómovú zbraň. Z jednoduchého dôvodu. Monopol Izraela v regióne nezaručuje rovnováhu. Nárast výroby jadrových zbraní priniesol vrchol Kórejskej vojny. Spojené štáty vyrábali vtedy 54 kusov mesačne. O tri roky to už bolo 115. A na konci desaťročia dokonca 600. Môžeme sa len domnievať, aké odbytisko tvoril v danom období Izrael. Spojenecké [...]

Upratovacia čata

14.04.2012

Robert Fico je od začiatku hnaný do úzkych. Hoci je hráč, pomyselný bič, ktorý si na seba uplietol držia v rukách iní. Oligarchovia Smeru a Haščák s nenápadnou figúrou Malatinského. Prepojenie šéfa rezortu hospodárstva na spolumajiteľa Penty Haščáka je viac než len priateľské. Adresy domov v Záhorskej Bystrici pritom nehrajú hlavné husle. Situáciu najlepšie [...]

Hazard s Gréckom

05.04.2012

Samovražda aténskeho dôchodcu nie je mučeníctvom. Paradoxne, grécka vláda nesie na jeho smrti menší podiel viny ako únia. V pozadí treba hľadať zvrátenú cenu eurovalu. A vydieranie. Minulý rok sa stratové banky operujúce v Grécku vydesili. Strach im nahnal vtedajší premiér Papandreu so svojím trúbením na ústup. Vyjadril sa, že pre krajinu by bolo lepšie, keby [...]

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18, aktualizované: 13:47

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

vláda, rokovanie, saková, fico

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 45883x
Priemerná čítanosť článkov: 1912x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy