Založ si blog

Dve tváre Baracka Obamu

Vyjadrenia amerického prezidenta o jadrovom terorizme, ktoré odzneli na summite OSN konajúcom sa v Soule sú rozporuplné. O to väčšmi, že hlava Spojených štátov sa snaží v tieni „Little Boy“ ísť príkladom ostatným krajinám v pomyselnom odzbrojovaní.

Prezident Obama sa nechal počuť, že bezpečnosť sveta leží na pleciach Spojených štátov. Zúčastneným summitu predostrel skutočnosť, že malé množstvo rádioaktívneho materiálu by mohlo viesť k usmrteniu tisícok ľudí. Pritom vraj ide, bez preháňania o realitu, ktorej svet čelí.

Krajina, ktorá zhodila uránovú bombu „Little Boy“ na Hirošimu nám dnes káže o potrebe odzbrojovania. Tragické. Americký minister zahraničných vecí James F. Byrnes argumentoval pred zhodením bomby na mesto nasledovne. „Kongres má právo vidieť, čo sa s takmer dvoma miliardami dolárov použitých na vývoj zbrane stalo.“

Po rokoch je situácia totožná. V ekonomike totiž tkvie príčina dvoch tvárí Obamu. Spojené štáty nemajú dostatok prostriedkov na financovanie jadrového programu. Aby udržali vyrobený dlh aspoň na čas pod kontrolou, zastavujú dlhoročné projekty.

Najväčšie výdavky pritom predstavujú dva z nich. Vesmírny a jadrový. Ten prvý odstavili Spojené štáty úplne. Druhého sa vzdať nechcú pre neustáli strach z napadnutia. Preto museli pristúpiť na radikálne, hoci bolestné riešenie. Redukciu.

Napokon sa návšteva diplomatov spred dvoch rokov v Hirošime môže javiť v úplne inom svetle. Veľvyslanci Spojených štátov, Veľkej Británie a Francúzska, spolu s generálnym tajomníkom OSN vstúpili na miesto tragédie po prvýkrát od výbuchu bomby v čase, kedy hospodárska kríza dosahovala vrchol a svetová ekonomika kráčala k recesii.

Spojené štáty by si mali na podobné vyjadrenia dávať väčší pozor. Ľahko sa im totiž v budúcnosti môže stať, že ich posolstvu už nikto nebude chcieť veriť.

Strašiak Irán

19.04.2012

Teherán by mal vlastniť atómovú zbraň. Z jednoduchého dôvodu. Monopol Izraela v regióne nezaručuje rovnováhu. Nárast výroby jadrových zbraní priniesol vrchol Kórejskej vojny. Spojené štáty vyrábali vtedy 54 kusov mesačne. O tri roky to už bolo 115. A na konci desaťročia dokonca 600. Môžeme sa len domnievať, aké odbytisko tvoril v danom období Izrael. Spojenecké [...]

Upratovacia čata

14.04.2012

Robert Fico je od začiatku hnaný do úzkych. Hoci je hráč, pomyselný bič, ktorý si na seba uplietol držia v rukách iní. Oligarchovia Smeru a Haščák s nenápadnou figúrou Malatinského. Prepojenie šéfa rezortu hospodárstva na spolumajiteľa Penty Haščáka je viac než len priateľské. Adresy domov v Záhorskej Bystrici pritom nehrajú hlavné husle. Situáciu najlepšie [...]

Hazard s Gréckom

05.04.2012

Samovražda aténskeho dôchodcu nie je mučeníctvom. Paradoxne, grécka vláda nesie na jeho smrti menší podiel viny ako únia. V pozadí treba hľadať zvrátenú cenu eurovalu. A vydieranie. Minulý rok sa stratové banky operujúce v Grécku vydesili. Strach im nahnal vtedajší premiér Papandreu so svojím trúbením na ústup. Vyjadril sa, že pre krajinu by bolo lepšie, keby [...]

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 45954x
Priemerná čítanosť článkov: 1915x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy