Založ si blog

Formulácie ľútosti z radov NATO

Nedávny bombový nálet Severoatlantickej aliancie na raketový sklad v Tripolise zostáva ležať popolom, aj potom, čo jedna zo striel zasiahla obývanú štvrť. Výsledkom je deväť mŕtvych z toho dve deti, ale žiadny záujem o udalosť.

Veliteľ operácie Charles Bouchard sa neskôr vyjadril, že NATO ľutuje straty nevinných životov civilných osôb a venuje veľkú pozornosť prevádzaniu útokov proti režimu, ktorý používa násilie proti vlastným občanom.

Ale …

Po prvé Líbyiská vláda zaviedla novinárov na miesto zásahu, aby videli ako sú vynášané telá z ruín. NATO, až po uverejnení materiálu pripustilo, že jedna zo striel mohla zasiahnuť obývanú štvrť.

Po druhé, kto nám to chce nahovoriť svoju ľútosť? Dodatok k Ženevskej konvencii z roku 1977, ktorý stanovuje základnú humanitársnoť počas vedenia vojen, hovorí o ochrane civilného obyvateľstva jasne.

Po tretie. Ľútosť je namieste, ale nestačí. Ide o útok na civilné obyvateľstvo a podobné situácie sú definované ako vojnové zločiny. Kto bude súdený? Deväť mŕtvych sa zapíše len ako štatistika.

Strašiak Irán

19.04.2012

Teherán by mal vlastniť atómovú zbraň. Z jednoduchého dôvodu. Monopol Izraela v regióne nezaručuje rovnováhu. Nárast výroby jadrových zbraní priniesol vrchol Kórejskej vojny. Spojené štáty vyrábali vtedy 54 kusov mesačne. O tri roky to už bolo 115. A na konci desaťročia dokonca 600. Môžeme sa len domnievať, aké odbytisko tvoril v danom období Izrael. Spojenecké [...]

Upratovacia čata

14.04.2012

Robert Fico je od začiatku hnaný do úzkych. Hoci je hráč, pomyselný bič, ktorý si na seba uplietol držia v rukách iní. Oligarchovia Smeru a Haščák s nenápadnou figúrou Malatinského. Prepojenie šéfa rezortu hospodárstva na spolumajiteľa Penty Haščáka je viac než len priateľské. Adresy domov v Záhorskej Bystrici pritom nehrajú hlavné husle. Situáciu najlepšie [...]

Hazard s Gréckom

05.04.2012

Samovražda aténskeho dôchodcu nie je mučeníctvom. Paradoxne, grécka vláda nesie na jeho smrti menší podiel viny ako únia. V pozadí treba hľadať zvrátenú cenu eurovalu. A vydieranie. Minulý rok sa stratové banky operujúce v Grécku vydesili. Strach im nahnal vtedajší premiér Papandreu so svojím trúbením na ústup. Vyjadril sa, že pre krajinu by bolo lepšie, keby [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 46106x
Priemerná čítanosť článkov: 1921x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy